Coaching met het enneagram

Top 5 Enneagram Boeken

Hieronder mijn favoriete top 5 enneagram boeken waar ik veel van geleerd heb. Er zijn goede boeken over het enneagram geschreven en minder goede boeken. Het enneagram is een model dat gaat over de innerlijke dynamiek van de psyche. Het is geen gedragsmodel. Gedrag is de oppervlakte van de persoonlijkheid, het gedeelte dat we van elkaar zien. Boeken waarin het enneagram als een gedragsmodel wordt beschreven gaan bij mij rechtstreeks in de oud-papier container.

1. Het Enneagram, een weg naar diepere zelfkennis, geschreven door Richard Rohr en Andreas Ebert.

Onlangs is er een geactualiseerde uitgave van verschenen, uitgegeven bij Lannoo. Richard Rohr is een Franciskaanse monnik en Andreas Ebert is een Duitse theoloog. Dit boek was het eerste boek dat ik las over het enneagram. Het is speels en toegankelijk geschreven, met veel voorbeelden. Ik vind dit boek verreweg het beste boek voor beginners. Het is een goede introductie, zonder dat het inlevert op helderheid en diepgang. De schrijvers hebben een christelijke achtergrond, maar voor mij als niet kerkganger niet storend. Het is, zeg maar, niet opdringerig christelijk. Wat raakt, is de eerlijke, authentieke en persoonlijke schrijfstijl van de auteurs en de inspirerende anekdotes. Door hun voorbeelden blijft de theoretische achtergrond veel beter hangen. Ze hebben trainingen over het enneagram gegeven en dat is merkbaar. Ik kon het boek zelf haast niet wegleggen toen ik het las. Rohr en Ebert hebben nog een paar boeken geschreven, maar deze steekt er met kop en schouders bovenuit.

Verkrijgbaar bij: Amazon.nl of Managementboek.nl  

2. Het enneagram van passies en deugden van Sandra Maitri.

Sandra Maitri is een leerling van Almaas. Maitri en Almaas hebben gezamenlijk het enneagram geleerd van Claudio Naranjo. Helder geschreven, met diepgang en toegankelijk. Het is een  uitstekend vervolgboek toegespitst op de negen passies, de negen vormen van lijden. Het beschrijft ook hoe we deze vormen van lijden kunnen transformeren met behulp van de negen deugden.

Verkrijgbaar bij: Amazon.nl

3. De spirituele dimensie van het enneagram, ook van Sandra Maitri.

Dit boek behandelt het enneagram als een routekaart naar onze essentie.

Verkrijgbaar bij: Amazon.nl 

4. Negen facetten van eenheid van A.H. Almaas.

Het meest diepe boek over de essentie van het enneagram. Dit is een echt studieboek. Mede door de terminologie niet heel erg toegankelijk en zeker geen boekvoor beginners, maar onovertroffen qua diepgang en bewustzijn.

Verkrijgbaar bij: Amazon.nl of Managementboek.nl

5. Handboek Enneagram geschreven door Helen Palmer.

Het enneagram op psychologisch niveau, zorgvuldig en helder geschreven. Een echt handboek. Door de zorgvuldigheid niet echt een pageturner. Veel meer een mentaal leerboek dan b.v. het boek van Rohr en Ebert. De toegevoegde waarde zit vooral in de volledigheid.

Verkrijgbaar bij: Amazon.nl of Managementboek.nl