Energetisch Droomwerk

Energetisch droomwerk

Energetisch droomwerk

Dromen zijn de koninklijke weg naar het onbewuste, zei Freud. We dromen allemaal ongeveer vier keer per nacht. We hebben allemaal ergens diep in ons een droomproducent die iedere nacht gratis droomvoorstellingen voor ons maakt. Iedere nacht nieuw en speciaal voor ons geschreven theater. Elke nacht nieuwe avonturen. Iedere nacht belangrijke emails over ons functioneren. Wie wil dat nou missen?

Dromen herinneren

Er is slechts één hobbel voor het werken met dromen. De meesten van ons moeten eerst een heel klein beetje investeren. Deze investering ligt in het ons herinneren van onze dromen. Veel mensen zeggen dat ze vrijwel nooit dromen. Er zijn methoden, tips and tricks, die goed helpen om onze dromen te onthouden. De meest effectieve tip is om pen en papier klaar te leggen. Zodra je wakker wordt, schrijf je de droom meteen op. Schrijf de droom ook op als het slechts een kleine flard of een woord of gevoel is. Je geeft daarmee op een actieve manier een boodschap aan je droomproducent dat je je dromen serieus gaat nemen.

De taal van onze dromen

Dromen spreken meestal tot ons in symbolische taal. Net als elke andere taal moeten we ons deze taal eigen maken. Dat is de tweede investering. Iedereen heeft een eigen unieke droomtaal. Het helpt me niet om mijn droomtaal te leren kennen aan de hand van het droomwoordenboek van mijn buurvrouw of aan mijn part het droomwoordenboek van Carl Jung.

Hoe leer ik die taal dan wel? Hoe leer ik de boodschap uit mijn droom te halen ? Ik vind het niet interessant om een droom, die uit ons onbewuste komt, met onze bewuste analytische methoden, onze logische linkerhersenhelft te analyseren en te interpreteren. Dat is net zoiets als dat ik mijn  accountant vraag me uit te leggen waarom ik  vrolijk word bij het zien van sneeuwklokjes.

Energetisch droomwerk

Om de betekenis van een droom te ontsluieren, kunnen we via de droomsymbolen uit de droom contact maken met het gebied in ons wat dit symbool representeert. De droomproducent heeft ons immers dit symbool uitgekozen en dat zal een reden hebben. We maken met onze aandacht  in ons waakbewustzijn opnieuw contact met de symbolen van de droom en laten de symbolen ons vertellen waar ze voor staan. We kunnen soms ook de droom verder dromen. Dat is vooral zinvol en helend bij nachtmerries.

Energetisch droomwerk met nachtmerries

Nachtmerries zijn bijna altijd afgebroken dromen. We worden wakker op het meest angstaanjagende moment, net voordat het monster toeslaat of de auto over ons heen rijdt. Als we de nachtmerrie afronden - dat vereist een heel klein beetje moed dat we allemaal hebben - zullen we meestal ontdekken dat het verhaal heel anders afloopt dan we op ons grootste moment van angst denken. Door de nachtmerrie af te ronden halen we vaak de angel eruit en zal de nachtmerrie niet terugkomen. We hebben, net als de helden van vroeger, angst met moed omarmd.  En....grote kans dat het verschrikkelijke monster transformeert tot een maatje van ons. In het sprookje van de prinses en de kikker vinden we dit transformatieproces heel mooi beschreven. Zodra de prinses de afschuwwekkende kikker kust, verdwijnt de fixatie en verandert de lelijke kikker in een knappe prins.

Wat voor boodschappen geven dromen ?

Er is een groot scala aan dromen. Veel dromen geven in symbolische taal informatie over onze fysieke, emotionele, mentale en transpersoonlijke energiehuishouding. Ze wijzen ons b.v. op ziektes, onverwerkt trauma, emotionele spanning of mentale overload. Het mooie van de droomtaal is dat het symbool dat gebruikt wordt om ons iets te vertellen ook het symbool is dat we voor heling kunnen gebruiken. En dan is het helemaal niet nodig dat symbool te analyseren of te duiden.

In mijn dromen vertelt b.v. de symboliek van paarden mij over mijn vitaliteit of redenen voor gebrek aan vitaliteit. Als ik vragen heb daarover, kan ik in mijn waakbewustzijn terug gaan naar het beeld van de paarden waar ik over gedroomd heb. Ik kan bij dat beeld blijven en afwachten wat er gebeurt. Dat geeft vaak verbazingwekkende inzichten. Ik kan ook actief in contact met het paard treden en als derde methode kan ik mezelf veranderen in het paard en a.h.w. vanuit het bewustzijn van het paard met Marije gaan spreken.

Behalve diagnostische informatie over ons welzijn geven dromen ook advies over hoe we de genezing het beste kunnen aanpakken. Dit kan via symbolen gebeuren, maar ook via gesproken taal. Ik heb zelf regelmatig dromen waarin een mannelijke stem tot me spreekt. Ik zie niets, ik hoor alleen. Deze dromen zijn overduidelijk, concreet en hebben geen enkele vorm van vertaling nodig.

Big dreams

De meest bijzondere dromen zijn de z.g. 'grote dromen'. Dit zijn dromen die afkomstig zijn van het allerhoogste in ons, onze ziel. Deze dromen vertellen ons b.v. over ons doel op aarde, de menselijke evolutie, leven en dood. Het kan heel persoonlijk over onszelf gaan. Het kunnen ook heel onpersoonlijke dromen zijn. We herkennen ze doordat ze een andere intensiteit hebben. Ze raken ons diep.

Droomconsult

In een droomconsult werken we met jouw concrete dromen. Je kunt me die voorafgaand aan de afspraak toezenden. Ik leer je methoden om energetisch met dromen te werken, om dromen te gebruiken voor lichamelijke en emotionele heling en om zelf de boodschappen van de dromen te begrijpen.

Wat ik niet doe is dat ik voor jou je droom interpreteer. Ik doe dat niet omdat ik dat niet kan en niet wil. Uiteraard kun je wel gebruik maken van mijn ervaring en opgebouwde expertise. Ik geloof erin dat we allemaal zelf onze weg moeten lopen. Als ik voor jou je droom zou interpreteren, zou ik een valse profeet zijn en jij hebt er niks aan omdat je zelf de ontdekkingstocht niet gemaakt hebt.

Geef een mens een vis en hij heeft eten voor een dag. Leer een mens vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven. Lao Tse

Al onze werkzaamheden vallen onder de beroepscode van het NIP. Dat betekent dat  vertrouwelijkheid en professionaliteit gegarandeerd is.