Marije de Boer

Psycholoog Marije de Boer

Ik ben in 1961 op een boerderij geboren te Jorwert, het dorp waar Geert Mak over schreef. In mijn jeugd kreeg ik van mijn vader de liefde voor de natuur en dieren mee. Voor mijn beide ouders was spiritualiteit belangrijk. Mijn vader beleefde dat vooral binnen de kerk. Mijn moeder was intuitief en had regelmatig mystieke ervaringen. Hoewel we er niet zoveel over spraken, kreeg ik het belang van spiritualiteit en zingeving van huis uit mee.

Studie

In de gymnasiumtijd kwam ik 'bij toeval' een boek over dromen tegen. Dat boek was zo inspirerend dat ik vanaf die tijd mijn eigen dromen opschreef. Pas veel later leerde ik energetisch te werken met dromen. Ook nu nog schrijf ik vrijwel iedere ochtend mijn dromen op en werk ik ermee. Het werken met dromen geeft mijn leven een extra dimensie. Het leven voelt magisch, verbonden met andere realiteiten. Als tiener mocht ik ook van mijn ouders een meditatiecursus volgen. Ik snapte er nog niet al teveel van, maar het gaf wel een basis.

Deze twee poorten tot het onbewuste en bovenbewuste, dromen en meditatie, zijn de hoofdingangen voor mijn persoonlijke spiritualiteit geworden.

In Groningen studeerde ik Klinische Psychologie met als specialisatie de ervaringsgerichte therapieën. Tijdens mijn studie kreeg ik leertherapie van Han Sarolea, een inspirerende prachtvrouw. Met een scriptie over de rol van de wil bij Freud en de psychosynthese studeerde ik in 1989 af. Tijdens mijn studie leerde ik veel waar ik niet zoveel mee kon of wat me niet aansprak. Toen ik de boeken van de psychiater Assagioli over psychosynthese las ging er een nieuwe wereld voor me open. Roberto Assagioli was een pionier binnen de gevestigde psychologiewereld met een transpersoonlijke mensvisie.

De stages deed ik op de acute opname afdeling van het Academisch Ziekenhuis te Groningen en op de Bosrand, een psychotherapeutische instelling van Dennenoord te Zuidlaren.

Werkervaring

Na mijn studie werkte ik een aantal jaren in het internationale bedrijfsleven. In 1995 kwam ik terug naar Friesland. Ik begon mijn eigen praktijk in Langweer. Daarnaast werkte ik tot  2020 als psycholoog bij het outplacementbureau Carriere Switch te Groningen.

Tijdens en na mijn studie hield ik me bezig met de vraag wat essentieel is in  een psychologisch veranderingsproces. Wat zorgt ervoor dat verandering beklijft? Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in symptoombestrijding en 'snel scoren'. Ambachtelijk meesterschap zoek ik voor mezelf. Voor mijn cliënten het realiseren van duurzame verandering. Voor ons samen een veilige relatie, waarin alles boven kan komen en gezegd kan worden.

Dat ontwikkelen van ambachtelijk meesterschap verloopt via trainingen maar ook steeds meer door zelfinzicht en eigen ervaringen. 'Ken Uzelf' acht ik essentieel voor iemand die als psycholoog werkzaam is. Dat gaat niet om intellectueel inzicht. Ik leer mezelf het meeste kennen in stilte retraites. In een stilte retraite gaat de deur naar buiten grotendeels dicht. De deur naar binnen gaat veel meer open dan in het normale dagelijkse leven. Met een vergrootglas zie ik mijn eigen lichamelijke, emotionele en mentale functioneren. Met een vergrootglas observeer ik mijn eigen onrust, verleidingen en vermijdingen.

Ik heb vele trainingen gevolgd op het raakvlak van psychologie en spiritualiteit en doe al jarenlang ieder jaar minimaal één meditatie retraite van minimaal een week.

Vrijwilligerswerk

Sinds 2015 werk ik als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk in de gemeente 'De Fryske Marren'. Al enkele jaren geef ik met veel plezier trauma trainingen aan groepen statushouders. Zelf  leer ik daar ook veel van. Contact met mensen uit andere culturen geeft me een spiegel over mijn eigen cultuur.

Sinds 2022 werk ik via The Pocket Project als vrijwilliger voor het Oekraine project. Een internationale groep psychotherapeuten geeft gratis therapiesessies aan mensen uit Oekraine/vluchtelingen uit Oekraine of hulpverleners werkzaam in Oekraine. Ook worden psychologen uit Oekraine financieel ondersteund via dit project.

Hobby's

Mijn hobby's zijn tuinieren in een volkstuin, soep koken, reizen, het bezoeken van krachtplaatsen, schrijven en genieten van de natuur.

Inspirators

Mijn inspirators zijn: Roberto Assagioli, Carl Jung, Ken Wilber, Eckart Tolle, Adyashanti, Pema Chodron en Thomas Hubl. Daarnaast al mijn vrienden en cliënten. Van iedereen leer ik elke dag.

Thomas Hubl heeft me geleerd hoe ik bij een cliënt trauma in het lichaam kan opsporen en hoe we dit kunnen helen.

De poekes Radha en Krishna leren me over leven in het hier en nu. Ze leren me over concentratie en ontspanning, over de kunst van het subtiele verleiden en over grenzen communiceren.

Opleiding en Trainingen

Opleiding

Klinische Psychologie, RU Groningen, 1989

Trainingen

 • 1990-1995 diverse bedrijfskunde en management trainingen bij de Baak, PAO bedrijfs- en bestuurswetenchappen en Incompany trainingen.
 • De Big Five in de persoonlijkheidsdiagnostiek, PAO, 1998
 • Het enneagram als begeleidingsinstrument, Van Kempen Impuls, 2000. Cursus met supervisie.
 • AFUK, Frysk diploma A en B, 2007-2008
 • Timeless Wisdom Training, Academy of Inner Science, 2008-2011 , Oldenburg.
 • Intergenerational and Collective Trauma Training, Pocket Project 2017-2018, Israel
 • Coregroup Thomas Hubl, vanaf 2011- heden. Ieder jaar 3 weken competentie training in o.a. Jungiaans schaduwwerk, meditatie, lichaamsgerichte traumahealing, collectief of systemisch trauma, transparante communicatie en  transpersoonlijke competenties. In de Coregroup begeleid ik online kleinere groepsbijeenkomsten en ben ik een van de mentoren. In deze internationale groep zijn ook mogelijkheden voor supervisie en intervisie waar ik al jarenlang gebruik van maak.
 • 2022-2023 Collective Trauma Facilitator Training, internationale training voor het groepsgewijze begeleiden van mensen met een collectief trauma o.l.v. Thomas Hubl.
 • Vanaf 2022 lid van de ISTG, InnerScience Training Group, een aantal mensen die in hun eigen werkveld een brug slaan tussen spiritualiteit en psychotherapie en ook Thomas assisteren bij zijn trainingen. In 2022-2023 maak ik als mentor deel uit van het assistententeam van Thomas bij de grote internationale online ancestral healing training.

Meditatie

 • Vanaf 2008 meerdere 10-daagse meditatieretraites bij de Vipassanacentra te Belgie en Frankrijk.
 • In 2013 en 2015 een 7-daagse retraite o.l.v. Adyashanti in Nederland.
 • Vanaf 2008 ieder jaar een 7-daagse meditatie retraite o.l.v. Thomas Hubl.
 • In 2011 3 weken in Nepal een stilte meditatieretraite.
 • In 2017 een 40-daagse meditatieretraite in Zuid-Frankrijk.
Marije de Boer

Registraties en Lidmaatschappen

 • Sinds 1995 ben ik Psycholoog NIP. Dat houdt in dat ik voldoe aan de ervaringseisen van het NIP. Al mijn werkzaamheden voer ik uit conform de beroepscode van het NIP. U hebt daarmee o.a. de garantie op 100 % vertrouwelijkheid en helderheid omtrent werkwijze en professionaliteit. Binnen het NIP is ook een klachtencommissie.
 • Sinds 2014 Registered EuroPsy Psychologist. Reg nr: NL- 008220-201404
 • Lid van de VSD, vereniging voor de Studie van Dromen. Regiocoördinator Noord Nederland.
 • Lid van het Jung Platform