Angst klopte op de deur
Liefde deed open
Er stond niemand
Mindfulness en Lichaamsgerichte therapie
Jarenlang heb ik psychologische methodes en therapieën beproefd op duurzaamheid oftewel blijvende verandering bij het verwerken van trauma of oud zeer. Alle technieken die ik gebruik heb ik als eerste en zeer uitvoering op mezelf getest.
Bij deze zoektocht naar duurzame methodes heb ik ontdekt dat blijvende verandering optreedt als de lichaamssensaties op een bewuste manier worden betrokken bij de therapie. Vastzittende of onderdrukte emoties zetelen energetisch op diverse plaatsen in het lichaam, b.v. in onze schouders, de buik, de hartstreek, de keel of de onderrug. We verwerken deze emoties pas echt als we met onze aandacht naar deze energiegebieden toegaan en ze openen. Zodra oud trauma verwerkt is en dit gepaard gaat met een lichamelijke verandering, is het permanent opgelost. Als we het alleen op een cognitief niveau of gedragsmatig niveau verwerken, komt het meestal in een aangepaste vorm terug.
Timing is essentieel. Het is van cruciaal belang niets te forceren en daarentegen de boodschappen en het tempo van het lichaam te volgen. Lichaamsgewaarzijn vraagt meestal om een 'slow down' proces. Ons denken is veel sneller dan onze lichamelijke gewaarwordingen. Daarom beginnen we aan het begin van de sessie met een 'slow-down' oefening die tevens aardend is en ons naar het hier en nu brengt.
Wat is mindfulness?
Ik gebruik mindfulness technieken om onbewuste gedachten en gevoelens bewust te maken. Mindfulness technieken zijn technieken waarbij we het getuige-bewustzijn activeren. Het getuige-bewustzijn is dat deel van ons bewustzijn dat ons eigen functioneren observeert. Ons getuige-bewustzijn is zonder oordelen. Bij meditatie gebruiken we ook het getuige-bewustzijn. We kunnen het ervaren als licht, ruimte, of stilte.
De term mindfulness kan soms wat verwarrend zijn: het gaat niet om verstandelijke of intellectuele analyse. Het gaat om onze aandacht of opmerkzaamheid. Met onze aandacht gaan we naar onze gedachten, gevoelens, lichamelijke en /of zintuiglijke sensaties zonder ons ermee te identificeren. We zien de gedachten, emoties en sensaties als energie die door ons vloeit. We zijn het niet. Gedachten komen en gaan, emoties komen en gaan en lichamelijke sensaties komen en gaan.
Andere methoden
Ook Jungiaanse technieken zoals b.v. aktieve imaginatie werken uitstekend om onbewuste informatie bewust te maken. Ik betrek graag dromen in het therapie- of coachingsproces omdat zowel dromen als het lichaam exact aangeven wat er in het 'nu' om aandacht vraagt. Ons denken kan ons met gemak op een verkeerd spoor zetten en doet dat ook regelmatig. Het selecteert bijvoorbeeld informatie op basis van wat we graag zien of horen. Zowel dromen als het lichaam kunnen ons nooit om de tuin leiden. Bij dromen maak ik naast actieve imaginatie ook gebruik van voice dialogue technieken.
Heling
Heling ontstaat wanneer bevroren of vaste energie weer gaat stromen. Dit voelen we concreet in het lichaam. Spanningspunten en spieren ontspannen, het lichaam voelt vitaler en we hebben meer energie.
Tevens merken we het in onze gevoelens. Negatieve emoties nemen af, angsten verdwijnen . We ervaren steeds meer gevoelens van vreugde en liefde, ook in omstandigheden die misschien niet makkelijk zijn.
We merken het daarnaast in ons denken doordat we rust ervaren, creatieve ideeën opborrelen en we ons steeds minder identificeren met onze denkprocessen.
Ook merken we het in onze contacten met andere mensen doordat we steeds meer kunnen genieten van het contact met anderen, ook als deze even moeizaam verlopen.
We merken het in het leven doordat steeds vaker momenten van synchroniciteit optreden en toevalligheden op ons pad komen. Moeiteloos komen we op het juiste moment de juiste personen tegen. We zijn op het juiste moment op de juiste plaats. We ervaren dat we meer en meer leven door 'niet te doen'. In het Taoisme wordt dit wu-wei genoemd.
Online therapie
Behalve face-to-face contact in mijn praktijk bied ik ook online therapie sessies aan. Jij beslist wat je het beste ligt. Online therapie heeft voor- en nadelen.
Ik heb gemerkt dat veel mensen wat huiverig zijn voor online sessies en dat begrijp ik.
Omdat ik sinds enkele jaren ook cliënten in het buitenland heb, ben ik helemaal gewend aan beeldbellen. In het begin echter vond ik het niet zo makkelijk. Sinds ik een hele simpele mindfulness methode heb leren kennen en toepas, gaat het echter uitstekend. Ik ervaar nu dezelfde intimiteit online als bij face-to-face contact. Natuurlijk leer ik je ook die methode.
Voor de praktische kant van online therapie lees verder bij praktische info
Al onze diensten vallen onder de beroepscode van het NIP