Wat is Aktieve Imaginatie?

Aktieve imaginatie is een mindfulness techniek of meditatietechniek die zeer geschikt is voor droomwerk. Het is een simpele techniek die door iedereen toegepast kan worden.

Carl Jung heeft de techniek veelvuldig gebruikt. Zijn autobiografische dagboeken Het Rode Boek en The Black Books, heeft hij geschreven met behulp van de techniek van Aktieve Imaginatie.

De fasen van aktieve imaginatie

Fase 1

De eerste stap van aktieve imaginatie is om te ontspannen en ruimte te creëren in ons bewustzijn van alledag. Een goede manier is om bewust aandacht te schenken aan achtereenvolgens onze lichaamssensaties, emoties en gedachten. Als we merken dat we veel gedachten hebben, kunnen we via de ademhaling de aandacht meer naar ons lichaam brengen. Ook helpt het om te aarden door op de uitademing de aandacht door het lichaam heen de grond in te brengen.

Fase 2

De tweede fase van aktieve imaginatie bestaat uit het kiezen van een beeld uit een nachtelijke droom. We kiezen een beeld dat een bepaalde intensiteit heeft, dat onze interesse prikkelt of dat een emotionele lading heeft. We focussen de aandacht op dit beeld. Kijk naar het beeld zonder het te willen veranderen. Soms verandert het beeld uit zichzelf. Dat is ok. Probeer dit minimaal een aantal minuten te doen. Ga niet analyseren. Als we merken dat we met onze gedachten afdwalen, brengen we de aandacht rustig terug naar het droombeeld.

Fase 3

In de derde fase gaan we een aktieve communicatie of interactie met het symbool aan. Voor dit gedeelte gebruiken we pen en papier en schrijven we alles op. Hiermee voorkomen we dat we in oeverloze fantasieën verzanden. De pen voorkomt dat we gaan 'zweven'.

Het aangaan van de communicatie  kan op verschillende manieren: we kunnen het beeld vragen stellen. Als ons droombeeld b.v. een paard is, kunnen we aan het paard vragen wie hij is, wat zijn naam is, wat hij voor ons kan betekenen, of hij een boodschap voor ons heeft, wat wij voor hem kunnen doen etc. We kunnen korte of lange gesprekken met het droomsymbool aangaan. Niet elk droomsymbool is even toeschietelijk. Een andere manier is om je identificatie om te draaien: stel je voor dat je het paard bent, voel de energie van het paard en ga als paard het contact aan met de dromer. Probeer tijdens het gesprek niet te analyseren en te oordelen.

Fase 4

In de eindfase van de techniek van aktieve imaginatie zoeken we een manier om het droomsymbool in het bewustzijn een plaats te geven, zodat we een brug slaan tussen ons bewustzijn en ons onbewuste. We halen het symbool uit ons onbewuste en manifesteren het via een aktie in ons bewuste, dagelijkse leven. We kunnen dit doen door b.v. het symbool te tekenen, een gedicht erover te maken, de droomlokatie in real life te bezoeken, een ritueel etc etc. Probeer dit niet te forceren. Het is het beste als de keuze van de actie a.h.w. door het symbool zelf wordt gekozen en kenbaar wordt via een ingeving of intuïtie.

Wat is het nut van aktieve imaginatie ?

De taal van onze dromen is een taal van symbolen. Met de techniek van aktieve imaginatie laten we deze symbolen die ons onbewuste heeft gecreëerd zelf spreken. Meestal wordt dan ook de betekenis van het symbool vanzelf duidelijk. Dat is de eerste winst.

Als tweede kan het proces van actieve imaginatie leiden tot transformatie en genezing. Droombeelden symboliseren energieën in ons. Door in contact te treden met deze droomsymbolen, treden we in contact met onze eigen lichamelijke, emotionele, mentale of andersoortige energieën. Door een symbool aandacht te geven, geven we de  energie die is verbonden met dit symbool aandacht. Dit kan leiden tot bewustwording, heling en transformatie.

Als laatste heeft het regelmatig toepassen van actieve imaginatie een effect op zich. Er ontstaat meer synchroniciteit en het leven krijgt meer diepgang. Het is een hele mooie methode om in contact te treden met het totale spectrum van de eigen psyche. We maken kennis met onbewuste schaduwenergie, zoals misschien woede, en maken deze bewust. We maken ook kennis met energieën of symbolen die ons betere raad kunnen verschaffen dan welke externe en dure adviseur dan ook.

Behalve met symbolen uit onze dromen kunnen we natuurlijk ook werken met symbolen die bijvoorbeeld tijdens meditatie bovenkomen of tijdens sjamanistische trancereizen.

Aanbevolen boeken over actieve imaginatie:

Robert Johnson: Inner Work. Subtitel: Using dreams and active imagination for personal growth.

Robert Johnson is een Jungiaanse analyticus. Hij legt op overzichtelijke en heldere wijze de fasen van actieve imaginatie uit. Het is een mooi, compact boekje van 221 pagina's , geschreven in 1986. Natuurlijk zijn de nieuwste inzichten over trauma en de relatie tussen dromen en het lichaam niet in dit boek te vinden. 

Verkrijgbaar bij Amazon.nl

Carl Jung: Het Rode Boek, Liber Novus. 

Dit is het verslag van het experiment met actieve imaginatie vanCarl Jung zelf. Er zijn twee versies van in omloop.  Een relatief goedkope versie, qua dikte makkelijker te hanteren boek om te lezen zonder de schilderijen. Uitstekende vertaling van het oorspronkelijke Duits naar het Nederlands. Daarnaast is er in het Engels een dure versie van het boek inclusief de schilderijen en het kalligrafisch schrift.  

De Nederlandse versie is verkrijgbaar bij Amazon.nl of Managementboek.nl .

De geillustreerde Engelse editie is ook verkrijgbaar bij Amazon.nl

Carl Jung: The Black Books

Dit zijn de 7 dagboeken die Jung schreef, waaruit het Rode Boek is ontstaan. Ze zijn in 2020 postuum uitgegeven. 

Verkrijgbaar bij Amazon.nl